"Pigen med røvgeviret"

Af Amy Schumer
Lindhardt & Ringhof, 356 sider, udgivet august 2016
Anmeldereksemplar

Amy Schumer griner af alvoren i stedet for at græde. Hun optræder foran tusindvis af mennesker i Carnegie Hall men er hamrende introvert og kan ikke overskue engangsknald, fordi hun hellere vil blive hjemme og spise pasta. Nu har den populære komiker skrevet en bog, hvor hun diskuterer alt fra sexoplevelser og alkoholblackouts til familiehemmeligheder og femfingerrabat. Resultatet? Super underholdende!

For ”Pigen med røvgeviret” er gennemsyret af en forbløffende ærlighed, hvor vores forfatterinde kun vælger at tie, når det kommer til at navngive de mest veludrustede mænd, hun har været i seng med. Hendes grænseløse tilgang til bogen gør, at alting kan ske, og selv om humoren nogle gange rammer ved siden af, er det stadig en underholdende bog at sidde med mellem hænderne. Rent fortælleteknisk stikker ”Pigen med røvgeviret” både i øst og vest. Det resulterer i selvmodsigelser og afsnit, der virker en smule fejlplacerede, men stilen har også sin egen charme. For du glemmer lidt, at bogen er skrevet til andre end dig, da det mest af alt føles som en samtale med en god veninde over en flaske rødvin. Samtidig er der både plads til grin og tænkepauser. Indledningsvis troede jeg, at bogen ville være fuld af oneliners, men Schumer er ikke bange for at skifte sexjokes ud med fortællinger om usunde forhold, nederlag og familieproblemer, så der balanceres fint på linen mellem sjov og alvor.

Faren ved at være så selvudlevende som Amy Schumer er, at folk potentielt får nok af dig. På et eller andet tidspunkt kan du næsten ikke undgå at udtrykke en holdning, som andre er uenige i. Amy er eksempelvis meget glad for at lovprise sig selv, og især snakken om penge får hendes verdenssyn til at fremstå en smule naivt. Sagde jeg det til vores forfatterinde, ville hun dog højst sandsynligt være skide ligeglad. Og det er her, du finder bogens helt store force. Ja, Amy gør grin med sig selv, men hun mener stadig, at hun er fantastisk på trods af eventuelle fejl og mangler. På mange måder ville jeg ligefrem ønske, at jeg havde læst ”Pigen med røvgeviret”, da jeg var 18 år gammel og hamrende usikker på mig selv, for Amy Schumer er så fuld af selvironi, gåpåmod og vanvittig livserfaring, at bogen ville have givet mig præcis den forsikring om, at jeg var ok, som jeg havde brug for.

Jeg kan kun anbefale, at du tilbringer weekenden i Amy Schumers skøre selskab. ”Pigen med røvgeviret” er måske ikke en synderlig gennemtænkt bog, men den er stadig fuldstændig fremragende!