Et glimt af Louisiana Literature

Der er noget magisk ved at tilbringe en hel dag i selskab med andre litteraturglade individer. En dag, hvor læseanbefalingerne hober sig op, hvis man lytter lidt til den summende snak omkring sig. Hvor ventetiden til næste forfatterinterview overstås ved at bladre i en bog, og hvor folk er så vidt forskellige, at man ikke kunne forestille sig en anden situation, hvor de ville være samlet. For de er her alle sammen. De slanke, langbenede mænd med markante brillestel og bukser så højtaljede, at de for længst har passeret navlen. De elegante kvinder i gulvlange kjoler, der mere ligner gallagæster end festivaldeltagere, og de midaldrende damer med madpakker i rygsækken, mørke solbriller i panden og hørbukser, som flagrer løst omkring anklerne.

Syv gange har Louisiana Literature lokket litteraturens helt store verdensstjerner og et fremragende miks af mennesker til Nordsjælland. Siden festivalens start har blandt andre Patti Smith, Donna Tartt og Margaret Atwood betrådt kunstmuseets grønne omgivelser, der både byder på snoede stier og en nærmest meditativ havudsigt. Louisiana blev i mange år betragtet som et forbillede blandt andre museer takket være sin spændende arkitektur, politiske engagement og profilerede udstillinger af alt fra Picasso til Matisse. Derfor kan det ikke undre, at festivalen også i år formåede at tiltrække litteraturens gyldne skribenter. Fra en stejl græsskrænt lyttede Nikoline og jeg til Karl Ove Knausgård, imens han sad i et tætpakket telt og fortalte om sine mange usikkerheder som forfatter. Vi grinede med, når Hanya Yanagihara hev ned i skørtekanten på sin røde kjole, idet hun indrømmede, at hendes bog var årsag til alverdens seksuelle erobringer i hendes vennekreds. Og jeg blev vist nok en smule rød i hovedet, da hun signerede min bog og fortalte mig, at mit navn var smukt – i hvert fald lige indtil Nikoline fik samme besked om sit navn, og jeg derfor ikke længere følte mig helt så speciel.

Vi spiste frokost med udsigt over himmel og hav, der nærmest gik ud i et. Delte jordbærkager og talte lidt om litteraturen og livet generelt. Vi blev skuffede over Ali Smith, som for andet år i træk aflyste sin optræden, men glædede os over Julian Barnes, der med forfinede bevægelser, stribede strømper og vandkæmmet sideskilning i sit gråhvide hår tryllebandt et mørklagt publikum. Vi stormede forbi anerkendte kunstudstillinger for at se Chigozie Obioma, og jeg lo lidt af Nikoline, der med imponerende paparazzipræcision tog nogle fantastisk fine fotos fra vores tur, indtil jeg selv kom til at neje for Julian Barnes som tak for hans signering af min bog og dermed ikke mente, at noget kunne være mere pinligt. Men mest af alt hyggede jeg mig bare. For turen til Louisiana Literature 2016 var fuldstændig fantastisk. Så selv om det var mit første visit på festivalen, bliver det langt fra det sidste.

Ps. Ann-Kristine fra Ord fra en bibliofil var også at finde på Louisiana Literature og har skrevet hele et, to, tre forskellige indlæg om hendes møde med festivalen. Virkelig anbefalelsesværdig læsning!