Min weekend på BogForum

FREDAG

Som mit tidligere indlæg indikerer, tilbringer jeg de næste tre dage på BogForum. Hvis du ikke selv er så heldig at deltage i årets messe, kan du følge med herinde, hvor jeg løbende opdaterer fra min bogweekend :)

10.00

En kvinde med småmekanisk stemmeføring lyder fra højttaleren og afbryder snakken i presserummet. BogForum 2016 er officielt gået i gang. Køen til billetsalg og garderobe snor sig allerede i en lang stime af mennesker væbnet med rygsække og kufferter. Samtalerne er mange og lyder som en torden, når man står et stykke derfra. Jeg har modtaget en flyer med besked om, at der venter en gratis gave på Carlsens stand, så som den flittige moster jeg er, skynder jeg mig af sted!   

10.40

Jeg havde egentlig ikke tænkt mig at gå amok i bogshopping. Men allerede 10 minutter efter jeg sagde farvel til de andre bogbloggere og tog ud på egen hånd, har jeg erhvervet mig fire nye bøger fra L&R's stand! Jeg begynder allerede at misunde dem, der har taget trolleys med..

11.30

"Nu er klokken 11.30, og befandt vi os på Cuba i 1958, ville Hemingway mene, at det var tid til den første whiskey". Sådan indleder Bo Tao Michaëlis foredraget om Hemingway. Den mest fotograferede forfatter i verden, hvis myte har vokset sig større end hans bøger. Michaëlis fortæller blandt andet, at hvis du endnu ikke har læst noget af Hemingway (guilty!), så skal du gøre dig selv den tjeneste at starte med "Der er ingen ende på Paris". En bog, som blev fundet af hans kone efter Hemingways død og derfor ikke har fået forfatterens blåstempel. Bo Tao Michaëlis nævner ligeledes "Bjerge som hvide elefanter", hvilket ifølge foredragsholderen er en af Hemingways bedste noveller.

14.14

Duften af gløgg har spredt sig til Arnold Buscks stand, hvor flere har sat sig i de bløde sæder langs væggen for at hvile benene en stund. Siden mit første foredrag har jeg hørt Meredith Russo fortælle om sin bog, "Hvis jeg var din pige". Russo er selv transkønnet og ser det som en store ære at tale på vegne af sit community. Hun var meget nervøs og holdt konstant fingrene beskæftigede ved de langskaftede støvler, men det gjorde hende ikke mindre interessant at lytte til. Russo har skrevet den bog, hun selv manglede, da hun voksede op, og er glad for at starte sin bogtour i Danmark, da hun er stor fan af Lili Elbe. Virkelig sød og spændende kvinde med en befriende portion selvironi.

Kort tid efter foredraget med Meredith Russo gav Helle Busck Fensvig gode råd til selvudgivere. Hun anbefalede blandt andet, at man udgav sin bog om foråret, hvor udgivelserne er færrest, og at man skrev om et emne, der var oppe i tiden. Derudover skal man som selvudgiver være meget obs på, at forsiden er fængende.

Om en halv time skal jeg opleve Abdel Aziz Mahmoud, der taler på Hvid Scene, og efterfølgende skal jeg lidt rundt ved de mange stande, inden turen går til en cocktailbar i indre by, hvor jeg - og en håndfuld andre heldige bogbloggere - skal møde erotikforfatteren Audrey Carlan. Det bliver super spændende! :)

23.00

Audrey Carlan var fuldstændig fænomenal. Hun mødte os på den populære Ruby cocktailbar, hvor vi fik serveret stærke drinks og blev forkælet med goodiebags. Jeg var den halvkiksede bloggertype, der i sin iver endevendte posen, fem minutter før værten sagde ”nu må I gerne kigge i jeres goodiebags”. Men til mit forsvar ventede Kevin Murphy, Rønsbøl og mange andre lækkerier på bunden af papirposen, så det føltes lidt ligesom juleaften.

Carlan havde taget sin veninde med til arrangementet, og de var simpelthen så skønt selskab begge to. Vi grinede hele vejen igennem og fik blandt andet at vide, at det tager hende 7-10 dage at skrive en måned i Calendar Girl, at hun er vild med alfahanner og i sin fuldskab begyndte at græde, første gang hun mødte EL James. Audrey havde næsten ikke sovet natten før, da hun var nervøs for at møde os, men det kunne man på ingen måde mærke. Tværtimod var det uden tvivl en af BogForums bedste oplevelser!

LØRDAG

13.35

I år har BogForum for første gang slået dørene op til en kæmpe børnebogmesse. Der tilbragte jeg det meste af formiddagen i selskab med mine to skønne niecer og deres forældre. Vi tegnede på plakater, hoppede på Anders And fodspor og købte billige jumbobøger, men børneafdelingen var desværre en smule fantasiløs. Derfor smuttede vi hen forbi Madscenen for at snuppe nogle af Christiane Schaumburg-Müllers nybagte smagsprøver.

Klokken 13 mødte Anders Lund Madsen den populære Anders And-tegner Don Rosa. En mand, der egentlig ville have stoppet med at tegne 20 år tidligere men blev ved for ikke at skuffe den vanvittigt store fanbase i Europa. Nu til dags er han dog mest af alt interesseret i chili :)

14.20

Vinderen af Danish Book Blog Award 2016 er den fantastisk dygtige Rikke! Hun blev fejret med boblevand, klapsalver og masser af rosende ord på Plusbogs stand, hvor et væld af mennesker var mødt op. Om en times tid skal jeg ind og se Anne B. Ragde, men indtil da vil jeg kigge lidt på bøger og forsøge ikke at svinge dankortet, hver gang jeg ser et tilbudsskilt!

16.30

Kl. 15.30 gik norske Anne B. Ragde på scenen. Ragde er især kendt for Berlinerpopler-serien, som nu har fået en ny tilføjelse, otte år efter alle troede, at serien officielt var slut. Forfatteren var klædt i sort og hvidt fra bukser og bluse til smykker og brillestel. Kun det gule navneskilt og hendes varme humor skillede sig ud. Anne B. Ragde lever sig så meget ind i sine karakterer, at hun ofte bliver forbløffet, når hun kigger sig i spejlet - og netop ser sig selv, så for hende er skriveprocessen altid vanvittigt interessant. Figurerne har deres eget liv, og det er aldrig helt til at vide, hvor de fører hende hen. Efter interviewet signerede hun min bog, og jeg blev en lille smule lykkelig.

SØNDAG

10.30

Jeg er gået en træt tredjedag i møde. Mine bevægelser føles langsomme, forstanden kører på halvt blus, og mit tøj bærer tydeligt præg af at have tilbragt for meget tid på bunden af en taske. Men jeg glæder mig alligevel gevaldigt til mit første foredrag med Mette Holm, som oversætter Haruki Murakamis bøger fra japansk til dansk. En virkelig interessant kvinde, der både skal tage højde for kultur, tone og en temmelig uforudsigelig forfatter, når hun sætter sig ved tastaturet.

Mette Holm fortalte blandt andet, at Murakami nægter at være akademisk. Af samme årsag er han ikke accepteret blandt japanerne og føler sig generelt uden for det litterære selskab. Hun talte ligeledes varmt om samtlige af Murakamis værker og var især glad for "Kafka på stranden".

11.30

Jeg har indfundet mig i det kæmpestore Auditorium 15, hvor Svend Brinkmann og Martin Krasnik snart går på scenen. Ud fra den fyldte sal at dømme er Brinkmann en af BogForums helt store superstjerner, for selv længe efter interviewet er gået i gang, strømmer folk stadig til.

Brinkmann har en helt speciel tiltrækningskraft. Særligt på den aldersgruppe, som endnu ikke har indset, at zoomfunktionen på deres smartphones næppe resulterer i gode billeder. Brinkmann veksler ofte mellem højtflyvende ordvalg og jordnære forklaringer. Han mener, at vi skal vende blikket udad, for ser vi indad, finder vi kun organer.

14.00

Det var egentlig ikke noget, jeg havde på programmet. Men til alt held stak jeg snuden forbi Saxo Scenen kl. 13.30, hvor krimiforfatterne Pernille Boelskov og Kim Juul planlagde det perfekte mord. Publikum var både med i diskussionen, da drabsmetoden og afskaffelsen af liget blev fastlagt, og det var simpelthen sådan et friskt pust på en messe, hvor arrangementerne ofte kører ud fra den samme model.

15.35

Mødet med Hella Joof er det eneste, jeg ikke har taget noter til. I bund og grund kunne jeg have skrevet samtlige af hendes ord ned, men det virkede alligevel for omstændeligt. Hella Joof er uden tvivl noget af det varmeste og sjoveste, man kan forestille sig, og jeg overvejer meget, om ikke hendes nye bog, "Papmaché-reglen", skal have en plads på hylderne herhjemme. 

16.10

Jeg sidder atter i presseloungens bløde sæder. Et rum, hvor man end ikke hæver et øjenbryn, når Anders Fogh Rasmussen pludselig står bag ved en. Siden foredraget med Hella Joof har jeg oplevet Ulla Terkelsen og Clement Kjersgaard på Gyldendals scene. Ulla fortalte blandt andet om sin hang til smukke mænd og fik publikum til at grine, når hun drillede Kjersgaard, men hun insisterede også på, at litteraturen er alt for undervurderet, da den kan resultere i øget følsomhed og en bedre sprogbrug blandt journalister.

Efter Terkelsen skulle jeg have set Peter Øvig Knudsen, men jeg er simpelthen så træt. Om en lille times tid kommer resten af de søde bogbloggere, jeg fulgtes med herud, og så propper vi bilen med vores mange nye bogerhvervelser og finder hjem til Odense. BogForum 2016 er for mit vedkommende slut, og det har været en sublim oplevelse!

20161112_151652.jpg