Afsløring af Elena Ferrante: Når anonymiteten forsvinder

George Eliot, Robert Galbraith og Ellis Bell. Det er bare tre eksempler på litteraturens mange pseudonymer. For bøgernes verden er fuld af skribenter, som med større eller mindre succes formår at holde deres identitet skjult. Nu er en af nutidens mest omtalte, anonyme forfattere angiveligt blevet afsløret. Men har vi virkelig ret til at vide, hvem personen bag ordene er?

Elena Ferrante har skrevet bøger anonymt siden 1992. Ifølge Time Magazine er hun en af de 100 mest indflydelsesrige mennesker i verden, hendes fortællinger er blevet udgivet i mere end 40 forskellige lande, og hun har solgt 2,6 millioner eksemplarer af sine bøger – alene på engelsk. Nu er kvinden bag bestsellerpseudonymet blevet ufrivilligt badet i spotlight. En italiensk journalist fulgte et pengespor, der førte ham direkte til en ukendt freelanceoversætter, og Ferrante er med andre ord blevet afsløret på præcis samme måde, som man kulegraver kriminelle mafiaaktiviteter. Ifølge Elena Ferrante er anonymitet et grundvilkår for, at hun kan skrive sine bøger. Takket være en skjult identitet er der intet filter, ingen begrænsninger. Og skulle hun miste den anonymitet, vil hun efter eget udsagn stoppe med at udgive bøger. Spørgsmålet er, om forfattere kan forvente fuld anonymitet i en digitaliseret verden, hvor vi alle forvandler os til små detektiver, når falske Instagramprofiler skal afsløres, eller ekskæresten finder en ny. Vi er blevet vant til, at alt er tilgængeligt. Men hvad sker der, hvis fortællinger ikke bliver fortalt, fordi forfatterens ønske om anonymitet ej kan efterleves?

Pseudonymer har tidligere ført til vigtige samfundsdebatter og gjort det muligt for kvinder som Jane Austen og Brontë-søstrene at udgive bøger. Men anonymitet er ikke blevet mindre vigtigt i dag. Tværtimod er det netop nødvendigt at holde fast i sin ret til anonymitet i en tid, hvor alt er tilgængeligt ved et enkelt klik med musen. I bund og grund handler det om at respektere andre mennesker. Da journalisten afslørede Ferrantes formodede identitet, traf han et valg, som burde have været hendes. Hun fik ikke mulighed for selv at bestemme, om hun ville være en del af offentlighedens skue. Tværtimod blev hun skubbet direkte ud i manegen uden råderum over eget liv. Journalisten fik sin forside, men mennesket bag historien led. Og hvad fik vi i det hele taget ud af afsløringen? Stillet en nysgerrighed, der set i det store billede ikke var så presserende endda? Potentielt ødelagt en forfatterkarriere, som har underholdt læsere verden over?

Afsløringen af Elena Ferrantes identitet har bragt sindene i kog både blandt fans og forlagsfolk. Men hvad tænker du om offentliggørelsen? Er ønsket om anonymitet en utopi? Og har journalisten ret i, at det med Ferrantes store salgssucces blot var et spørgsmål om tid, før den sande identitet blev opdaget? Hvis du vil læse mere om sagen og journalistens bevæggrunde, kan du klikke her. Du skal dog være opmærksom på, at artiklen afslører forfatterens formodede identitet.