En ode til ophængte hylder

I min gamle lejlighed gik jeg all in på svævehylder. Det gav en fantastisk følelse af luft og rummelighed, og selv om jeg ofte var nervøs for, at mine bøger ville vise sig at være for tunge til det fastboltrede reolsystem, forblev hylderne heldigvis, hvor de skulle.

I mit nye hjem er antallet af ophængte hylder sparsomt. Væggene er af den slags, man bare skal kigge på, før de smuldrer, så drømmen om hylder, der strækker sig over dørkarmen, er skiftet ud med praktiske gulvreoler, jeg stadig forsøger at blive venner med. Min stil har ændret sig meget, siden jeg flyttede, men forkærligheden til vægmonterede hylder og reoler holder stadig. I galleriet herunder kan du se indtil flere fine eksempler på, når bøger og ophængte hylder mødes.

Video: Glædelig valentinsdag!

Den 14. februar er både kommerciel, kærlig og en smule kikset på samme tid. Jeg omfavner dog enhver mulighed for at være cheesy, så i videoen herunder kan du høre alt om mine mange litterære forelskelser.

Hav en herlig valentinsdag :)

"The Graces"

Af Laure Eve
Forlaget Carlsen, 349 sider, udgivet januar 2017
Anmeldereksemplar

Familien Grace er muligvis hekse. Så meget kan folk blive enige om. De tre søskende skiftevis tryllebinder og skræmmer alle på deres vej, så da River flytter til byen, er det intet under, at også hun bliver fanget af deres magiske tiltrækningskraft. Men River har sine egne hemmeligheder. Og som læser er det derfor op til dig at finde hoved og hale i, hvor fascinationen slutter og magien begynder.

Jeg havde egentlig alle intentioner om at være produktiv. Men så lå "The Graces" pludselig i min postkasse, og inden jeg vidste af det, var dagen væk, og bogen slut. Faktisk tilbragte jeg også det meste af natten i selskab med denne absurd flotte bog, for jeg kunne slet ikke lægge den fra mig, før sidste side var vendt. "The Graces" er nemlig en vidunderligt mystisk fortælling om den fascinerende familie, som alle sladrer om, men ingen nogensinde kommer tæt på. Bogen tilbyder de helt rette omgivelser at drømme sig ind i med dans i den dystre skov, storslåede fester med finurlige gæster og et hus, der rummer endnu flere hemmeligheder end beboerne selv. Det er derfor let at blive begejstret, især hvis du holder af bøger som "The Night Circus" og "Chocolat", der ligeledes spiller på sanserne.

Desværre kunne plottet ikke helt følge med de smukke omgivelser. Min læseglæde ebbede en smule ud, jo tættere jeg kom på slutningen, for bogen ryger ud af en tangent, som gør det svært at holde af hovedpersonerne. Kombineret med et plot twist, der var temmelig forudsigeligt, samt et ustabilt fortælletempo, som lagde pres på de afsluttende sider, levede det endelige resultat ikke op til mine forventninger. Slutningen ændrer dog ikke på, at "The Graces" er en super underholdende bog, hvis du er i humør til lidt ungdomsmagi på sådan en snefyldt februardag.

Forfatteren bag "The Graces" har desuden lavet et Pinterest board med billeder af, hvordan hun forestiller sig, at familien Graces' hjem ser ud. Ret fint, ikke?

Dét skal du lave i februar måned

Februar gør mig altid en smule stram i betrækket. For efter et par meget mørke måneder med trætheden som fast følgesvend længes jeg i den grad efter solrige sommeraftener, sejlture på åen og overtøj, der ikke vejer et ton. I vintermånederne gider jeg faktisk ofte slet ingenting og skal altid kæmpe lidt med mig selv for at forlade sofaen. Der kan dog være god grund til at udfordre det mentale vinterhi, for februar byder på en masse spændende, litterære arrangementer. Læs selv med her!

SJÆLLAND:

1. februar, Gentofte: Hvis du ikke nåede at skaffe billetter til hans nu totalt udsolgte visit på Den Sorte Diamant, kan du glæde dig over, at Jonathan Safran Foer også besøger Gentofte Bibliotek. Arrangementet foregår fra kl. 16-18 og er fuldstændig gratis. Det anbefales dog, at du møder op i god tid, da Safran Foer er en særdeles populær mand.

23. februar, København: Politikens Boghal holder endnu en gang Silent Reading Party. Den ideelle fest for bogorme, der ønsker to timer i selskab med stærke drinks, gode bøger og absolut ingen snak. Festen starter kl. 19 og slutter kl. 21.

24. februar - 5. marts, København: Københavns Litteraturfestival, også kendt som KBH Læser, stiller i år skarpt på ordet VÆKST. Programmet for festivalen offentliggøres d. 6. februar.

FYN:

30. januar - 5. februar, Svendborg: Svendborg Graphic er et ideelt arrangement for alle, der vil drømme sig ind i tegneserier, spil og animation. Her kan du blandt andet blive guidet gennem tegnefilmens historie af Jakob Stegelmann fra Troldspejlet, komme til tegnet foredrag med Maren Uthaug eller deltage i tegneworkshop med Peter Madsen, som står bag tegneserien Valhalla. Men festivalen byder også på retro gaming, filmvisning, cosplay og meget, meget mere.

1. februar, Odense: Med sin nyeste bog, "BZ", inviterer Peter Øvig Knudsen dig med indenfor i en rugbrødsfabrik på Nørrebro. Her starter BZ-bevægelsen. Et ungdomsoprør, der både snyder myndighederne, besætter forladte bygninger og skaber kamp i gaderne. Peter Øvig Knudsen blev ikke synderligt populær, da han valgte at grave i BZ'ernes fortid, men det gør bare forelæsningen med ham så meget desto mere interessant. Du kan møde ham på Folkeuniversitetet kl. 18.00.

15. februar, Middelfart: Kender du et barn i alderen 9 og 12 år? Så tip dem da lige om HalvReadathon på KulturØen i Middelfart. Her tilbringer en masse unge læseentusiaster 12 timer på biblioteket i selskab med snacks, hygge og masser af litteratur.

JYLLAND:

16. februar, Aalborg: Er du (også) en langsom læsesnegl? På Hovedbiblioteket tager de både læsestrategier, opvarmning og intervaltræning i brug, når du skal lære den ædle disciplin - speed-reading. En potentielt god investering, hvis du ligesom mig allerede halter bag efter din Goodreads læseudfordring. Arrangementet foregår fra kl. 16-17.

28. februar, Horsens: Romanaktuelle Mich Vraa lægger vejen forbi Horsens Bibliotek. Han har skrevet den fremragende fortælling, "Haabet", som jeg tidligere har nævnt herinde. Arrangementet koster kun 40 kroner, så mød endelig op!

28. februar, Padborg: Anne-Cathrine Riebnitzsky besøger det allitterationsvenlige Bov Bibliotek til en snak om sin nyeste roman, "Orkansæsonen og stilheden".

Mangler du inspiration til endnu flere litterære oplevelser? Så besøg min eventkalender - som for en gangs skyld er blevet opdateret :)

Litteraturlistigs såre simple julegaveguide 2016: Firkantede pakker med et personligt twist

Noget af det bedste og værste ved julen er gaverne. I bund og grund er jeg vild med tanken om kreativ indpakning, shopping i Magasin og overraskelser > alenlange ønskelister, men en hyggelig indkøbstur kan nemt udvikle sig til en panisk koldsvedskrise, når butikkerne bare ikke har det, man leder efter. Til tider minder det nærmest om en olympisk disciplin at finde gaver, der både viser personlighed og omtanke, uden at de medfører kontoovertræk og mails fra sure skrankepaver. I virkeligheden er det de små ting, som skaber en god gave. Men det kan være svært at finde kreativiteten frem, når december pludselig lander med al sin pragt, og man ræser rundt for at indhente hyggen.

Heldigvis har jeg et glimrende, lille gavetip, der forhåbentlig kan afhjælpe den værste pakkehovedpine her få dage inden juleaften. Find en pæn version af en bog, du holder af og tror, at også modtageren vil kunne lide. Dernæst skriver du på første ledige side, præcis hvorfor han eller hun skal glæde sig til at læse den. Hvis personen har mange bøger i forvejen, kan det være en god idé at tjekke Goodreads eller den fysiske bogreol igennem inden for at se, om den allerede er læst. Men bøger med håndskrevne beskeder er bare sådan nogle herlige gaver - også selv om modtageren kender historien i forvejen, for de gør litteratursamlingen langt mere personlig og interessant at gå på opdagelse i. Til min fødselsdag fik jeg eksempelvis "The Long Way to a Small Angry Planet" og "Fingersmith" af min veninde Helene, og det gjorde mig simpelthen så glad at læse hendes små hilsener. Så overvej det endelig, hvis du mangler lidt inspiration her på falderebet. Det kan virkelig anbefales :)